Updates

Benieuwd naar wat het project heeft opgeleverd? Neem gauw een kijkje de website van Centrum Ethiek in de Sport, waar een aantal nieuwe tools voorgesteld worden.

Was jij aanwezig op de inspiratiedag en wil je even tijd nemen om je mening te geven? Dat kan via de link hieronder!

Lees hier meer over de inspiratiedag.

charlys_imagery bracht de inspiratiedag voor ons in beeld. Geniet van de foto’s!

Identificeer jij je als trans of non-binair of heb je variaties in seksekenmerken? Neem deel aan onze enquête en laat ons weten hoe jij sport ervaart. Zo help je het project om een grote stap voorwaarts te zetten!

Over de inspiratiedag

Een inspiratiedag vol verhalen, workshops, dialogen en vormingen gericht op federatiemedewerkers, clubbestuurders, lokale besturen en trainers. Het centrale thema van de dag: de inclusie van gender- en seksediverse personen in recreatiesport. 

Deelnameprijs: €30 (standaard) of €50 (steun) 

Deze inspiratiedag is een initiatief van Out For The Win en Wel Jong.

ProgrammaPraktisch
 • Wat?

  Het centrale thema van die dag is de inclusie van gender- en seksediverse personen in recreatiesport. In verschillende lezingen, vormingen, workshops en verhalen staan we vanuit verschillende invalshoeken stil bij de uitdagingen en mogelijkheden die daarbij komen kijken.

 • Voor wie?

  De inspiratiedag richt zich in eerste instantie voornamelijk op federatiemedewerkers, clubbestuurders en lokale besturen en trainers. Uiteraard is iedereen die aanwezig wil zijn welkom. Hoe meer geïnspireerde zielen, hoe meer vreugd!

 • Waarom?

  De sterk binair georganiseerde sportwereld creëert een omgeving waar heel wat gender- en seksediverse personen (39,7%) zich niet op hun gemak voelen. Onder andere discriminatie en angst voor de reactie van anderen zorgt ervoor dat ze sportcontexten en -faciliteiten gaan vermijden (Cremers & Elling, 2021Heirweg, Motmans & Scheerder, 2019Motmans, Wyverkens & T’Sjoen, 2018).

  Toch merken we in onze contacten met de sportsector een grote bereidheid om hier actief aan te werken. Het probleem? Onvoldoende kennis en expertise. Daarom hopen we met deze inspiratiedag kennis te verhogen en drempels tot actie te verlagen.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van het federaal gendergelijkheidsbeleid en volgende partners:

Meer over het project

“Out For The Win en de sportsector slaan de handen in elkaar om samen te werken aan een meer inclusieve sportcontext voor gender en seksediverse personen. Volg alles over het project hier!”

Wie, wat, hoe?

Gender- en seksediverse personen vinden moeilijk hun weg in de meestal strikt opgedeelde sportwereld. Ze komen regelmatig in aanraking met discriminatie en onveilige situaties, waardoor ze sportcontexten liever vermijden. Daar willen we iets aan veranderen. Met het project willen we de aanwezige drempels tot veilige en toegankelijke sportparticipatie op recreatief niveau weghalen. 

Het bewustzijn dat hier iets aan moet gebeuren,  groeit ook bij sportactoren. Steeds meer federaties en clubs stellen vragen over onder andere inschrijvingsformulieren en competitiewissels van leden, maar niemand heeft een antwoord klaar. Daarom heeft het project als doel om via participatie noodgerichte ondersteuning te ontwikkelen. 

Tijdlijn

Kick-off!

September 2022

Het project gaat van start, net als onze nieuwe medewerker Hanne. Deze eerste maanden vult ze haar agenda met lezen, doelen afbakenen, een plan van aanpak uitrollen en partners zoeken.

Onderzoek

November – december 2022

We gaan op zoek naar de verschillende noden en ervaringen die leven. Via interviews, gesprekken en focusgroepen kunnen zowel sportfederaties als gender- en seksediverse personen hun verhaal doen. 

Verwerken

Januari 2023

Na alle gesprekken, focusgroepen en interviews is het tijd om deze inzichten te verwerken en te analyseren zodat we ze kunnen inzetten in de praktijk.

Creatie

Februari – april 2023

Met wat we te weten gekomen zijn gaan we actief aan de slag. Samen met sportfederaties, gender- en seksediverse personen zoeken we naar concrete oplossingen voor de uitdagingen die naar voor kwamen. We geven de ondersteuning vorm en inhoud: van 10 handige tips tot aandachtspunten bij het uitzetten van een beleid en een vorming. We gaan op zoek naar wat het beste aansluit bij de aanwezige noden. 

Inspiratie

Mei 2023

In het kader van het project wordt er een inspiratiedag ‘LGBTQI+ in Sport’ georganiseerd. Met boeiende sprekers, actieve workshops en interessante uitwisselingen gaan we dieper in op een aantal uitdagende topics.

What's next?

Juni 2023

Het project loopt op zijn einde. We zoeken samen met partners naar de beste manier om ook na afloop te blijven werken aan een inclusieve sportomgeving. Het project is uiteraard maar een aanzet. “Hoe kunnen we de nieuwe kennis nu inzetten in de praktijk? Wat moet er gebeuren op competitieniveau?”, zijn slechts een aantal vragen die verder aanzetten tot denken. 

Partners

Out For The Win kan met veel enthousiasme stellen dat het project positief onthaald werd door de sportsector en daarbuiten. Dat resulteerde in verschillende interessante partnerschappen. Je vindt al onze partners hieronder.

[elfsight_cookie_consent id=”1″]