International women’s day

8 maart staat in het teken van Internationale Vrouwendag. Overal ter wereld lees en hoor je statements van bedrijven, leidinggevenden en marketingverantwoordelijken over hoe ze de gelijkheid van vrouwen willen blijven bevorderen. Vanuit Out For The Win vragen we vandaag, op international women’s day, ook extra aandacht voor alle vrouwen in de ruimste zin van…

Alexi’s kijk op gender en sport

Practicing sports should be empowering, strengthening, inclusive. It shouldn’t be such a fight for anyone to take even the first steps into any type of sport. If you want to keep sports fair and honest, like so many anti-trans voices out there claim, you welcome trans and intersex people – both in amateur and elite sports. Banning someone from participation is as far removed from the olympic mindset as can be.

Let’s talk about gender, geaardheid, trans* personen en media 

De voorbije week kwam ons medialandschap meerdere keren in het nieuws en slaagden ze er helaas in om dit telkens op een negatieve manier te doen. We gingen van de dead name van Sam Bettens naar de simplificatie en het mis begrijpen van non – binaire personen en biseksuele personen. Op sociale media circuleerde er veel onbegrip maar vooral ook veel onwetendheid en haat. Out For The Win zet zich dagelijks in voor een betere en meer genormaliseerde (sport)wereld en kan uiteraard niet anders dan stil blijven staan bij dergelijke momenten.

Vergeten held: Willy De Bruyn

Het laatste stukje van de Groendreef in de noordwijk in Brussel heet voortaan officieel de Willy De Bruynstraat. Het is de allereerste straat in onze hoofdstad vernoemd naar een transgender. Willy De Bruyn kreeg van zijn ouders in 1914 de naam Elvira. Twintig jaar later werd Elvira wereldkampioene wielrennen, maar pas in 1937 kon Willy Maurits De Bruyn eindelijk zichzelf zijn.

#SorryJohan, maatschappelijk taboe krijgt menselijk gelaat

We zijn al enkele dagen verder sinds voetbalanalist en ex-voetballer Johan Derksen op de Nederlandse nationale tv besloot om twee jonge supporters die de homofobe sfeer in hun stadion aankaartten “hysterische jonge homootjes” te noemen. Alsof dat niet voldoende stereotiep en kwetsend was, voegde hij er ook nog aan toe dat “uit de kast komen toch helemaal niet zo moeilijk is, als je gewoon een beetje karakter hebt”. De hashtag #SorryJohan ontstond als wederwoord.