Vergeten held: Willy De Bruyn

Het laatste stukje van de Groendreef in de noordwijk in Brussel heet voortaan officieel de Willy De Bruynstraat. Het is de allereerste straat in onze hoofdstad vernoemd naar een transgender. Willy De Bruyn kreeg van zijn ouders in 1914 de naam Elvira. Twintig jaar later werd Elvira wereldkampioene wielrennen, maar pas in 1937 kon Willy Maurits De Bruyn eindelijk zichzelf zijn.

#SorryJohan, maatschappelijk taboe krijgt menselijk gelaat

We zijn al enkele dagen verder sinds voetbalanalist en ex-voetballer Johan Derksen op de Nederlandse nationale tv besloot om twee jonge supporters die de homofobe sfeer in hun stadion aankaartten “hysterische jonge homootjes” te noemen. Alsof dat niet voldoende stereotiep en kwetsend was, voegde hij er ook nog aan toe dat “uit de kast komen toch helemaal niet zo moeilijk is, als je gewoon een beetje karakter hebt”. De hashtag #SorryJohan ontstond als wederwoord.

SPORTWERELD, KOM JE UIT DE KAST?

Bij de start van OFTW kregen we uiteenlopende reacties. Velen moedigden het project vanaf de eerste minuut aan, anderen vroegen zich af of dit allemaal wel nodig is. “Dat een atleet homo of trans is, maakt toch niets uit?”, klonk het. Die reactie begrijpen we, maar hiermee zijn we het niet helemaal eens. Sta ons toe even te verduidelijken waarom de sportwereld dringend nood heeft aan holebi- en transgendervoorbeelden.