An

Vanaf het begin kreeg ik het verhaal mee dat ik ‘anders’ was. Alleen kon ik daar met niemand over praten omdat ik zelf niet wist wat het probleem was met mij. Alles ging goed, ook op school, maar toch waren er tegelijkertijd die momenten waarop ik in de put zat. Uiteindelijk ben ik op Google zaken beginnen opzoeken en zo ben ik bij het woord intersekse terechtgekomen. 

Mauro

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat sporten voor iedereen is, ongeacht wie je bent of wat je doet. Misschien helpt mijn verhaal ook wel voor personen die geen vertrouwenspersoon hebben.

Alexi

Het heeft me heel mijn volwassen leven gekost, maar het is uiteindelijk die weg die me de slagkracht geeft om vandaag zichtbaar en luid te zijn voor anderen. De combinatie met mijn grote passie krachtsport (powerlifting) heeft me geleid naar waar ik nu mijn dagen mee vul – het opbouwen van een inclusieve krachtsportclub.

Pepijn

Ondertussen ben ik 27 jaar en vertel ik sinds midden maart mijn naasten en de buitenwereld dat ik verliefd word op mannen, en dus niet op vrouwen. Een hele stap die gepaard ging met twijfels en lichte angst. Na mijn eerste gesprekken met de ploeg en mijn naasten bleek dat dat onnodig was. Voor mensen die dezelfde angst ervaren als ik wil ik mijn verhaal doen.

Jenna

In de bijna vier jaar dat ik nu actief ben in ultimate frisbee, is er een groeiend aantal transgender en niet-binaire spelers uit de kast gekomen. Een aantal hebben me specifiek gecontacteerd om te vertellen hoezeer ik hen op weg geholpen heb. Dit is de kracht van representatie. Dit is de kracht van vocale, en zichtbare LGBTQ + atleten. Zij die de stap al eerder hebben gezet, kunnen helpen de weg te wijzen voor degenen die daarna komen.

Jake

Ik had het gevoel dat ik als jongere een deel van mezelf moest verbergen. Door uiteindelijk naar de universiteit te gaan, kon ik mijn vleugels uitslaan en meer mezelf zijn. Mijn volleybalteam op de universiteit was fantastisch en hielp me enorm bij het vinden van mezelf. Ze zijn mijn tweede familie. Ik heb het geluk om nu als coach in een aantal gemeenschappen en universiteiten te werken die zeer openminded zijn.

Flore

Mijn vader richtte in 1988 badmintonclub Wit-Wit op in Ronse. Net als hij waren ook mijn broers grote fan van de sport, ik kon als kleine zus dus niet ontbreken. Ik ben als het ware geboren met een racket in de hand en dus maakte ik op mijn 14 jaar de keuze om naar de topsportschool te gaan in Antwerpen.

Ethan

In februari werd Ethan Akanni kampioen op de 60 meter horden van de Britse Universiteiten en behaalde vervolgens nationaal brons. Hij legt uit waarom hij trots is om deel uit te maken van het nieuwe Athletics Pride Network. Uit de kast komen als homo in de atletiek heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven.

Abi

Als atlete wil je die aandacht niet. Atleten hebben dan het gevoel dat holebi zijn het enige is wat hen definieert, alsof ze dan ‘the gay one’ van het team zijn. Uiteindelijk zou het er niet mogen toe doen, maar hiervoor moet er eerst iemand in het team zijn die het normaal maakt. Ik wil die aandacht niet, maar ik heb wel het gevoel dat iemand het gesprek hierover op gang moet trekken. Ik weet dat er nog steeds homofobie in de sport is en ook in hockeyclubs. Dus als je erin slaagt om mensen te bereiken en hen te laten begrijpen dat het niet oké is om mensen te beoordelen, dan heb je iets goed gedaan.

Matthias

Ik wil andere atleten tonen dat je coming-out ook positief onthaald kan worden, zelfs in het voetbal. Het hielp dat ik op het veld een van de stevigste spelers was en ik lag ook goed in de groep. Mopjes zijn er wel, maar daar heb ik absoluut geen probleem mee.

Arlena

Je zou verwachten dat de aanwezigheid van lesbische meisjes het net makkelijker zou maken. Maar omringd zijn door hen zorgde voor een averechts effect. Ik wou niet voldoen aan het clichébeeld van de lesbische voetbalster. Ik haatte het idee een stereotiep te bevestigen, dus verzette ik mij. Jarenlang.

Rob

Er is geen representatie van queer atleten in Groot-Brittannië. Het kan hier ook een vijandige omgeving zijn voor queer personen en men is niet zo progressief op vlak van inclusiviteit als andere naties. Ik probeer dat te veranderen door zichtbaar te zijn.

Elke

Tijdens wedstrijden krijg ik het vaak te verduren. “Transwijf, kutwijf,…”, er werd al van alles naar mij geroepen. Toch koos ik ervoor om open te zijn over wie ik ben. Want niemand moet zich schamen om wie hij/zij is.

Ashley Lynn

Ik wil mensen inspireren met meer dan fitness alleen. Om dat te doen, mocht ik niet bang zijn om mezelf te zijn, want ik weet dat er altijd negatieve en gemene mensen zullen zijn. Ik wil anderen ook tonen dat ze niet bang hoeven te zijn om zichzelf te zijn. Echt geluk komt als je kan tonen wie je bent. En je jezelf accepteert en liefhebt.

Ashley

Ik kon mezelf voordoen als hetero, en aangezien ik lang en smal was, werd mij altijd gezegd dat ik ‘er uitzag’ als een ballerina. Dus ik paste in het esthetische en het stereotiepe beeld, maar dat was niet wie ik echt was. Ik had altijd het gevoel dat ik iemand speelde in plaats van gewoon mijzelf te zijn.

Zena

Veel Britse atleten die in de spotlights staan, vermijden om hun persoonlijk leven openbaar te maken aan het grote publiek, maar ze kunnen echt een verschil maken als ze er eerlijk over zijn. Niet enkel voor jonge atleten maar ook voor hun ouders, grootouders, familie en vrienden.

Connor Rose

Ik probeer nu meer zichtbaar te zijn dan toen, want ik wil een sociaal klimaat aanmoedigen waar andere jonge transatleten enthousiast kunnen zijn over hun beslissingen in plaats van schaamte of angst te voelen.

Haidee

Ik sport op mijn best als ik mijn hoofd kan leegmaken en geen afleidingen heb. Als ik me zorgen moet maken over uit de kast komen, of over andermans opinie over mijn geaardheid enzovoort, dan maak ik geen kans om goed te spelen.

Lieve

Als trainer raak je je gymnasten vaak aan bij het helpen uitvoeren van hun oefeningen. Dus ik vroeg hen toch eens of ze dat dan niet vreemd vonden, maar daar hadden zij zelf nooit bij stilgestaan.

Ivan

Wat hielp om die stap te zetten, was dat ik al veel bereikt had in de sport. Ik was wereldkampioen, heb verschillende wereldrecords geschoten en ben meermaals Belgisch kampioen geweest. Ik had mijzelf dus al bewezen en stond veel sterker in de schoenen.

Melissa

Ik heb zelf niemand als voorbeeld gehad, ik zou geen persoon kunnen opnoemen die dezelfde weg heeft afgelegd in de sport als ik. In het begin heb ik me wel eens als een indringster in de vrouwensport gevoeld. En dat is iets waar wat aan gedaan moet worden.