Alex

Zonder iemand om naar op te kijken, hield meervoudig wereldkampioen in klimmen Alex Johnson haar geheim voor zich. Ze herinnert zich dat ze dacht: “Ik heb niemand om mee te praten, niemand weet wie ik ben, ik haat mezelf, waarom kan ik niet normaal zijn?” Pas toen Alex een relatie met haar vriendin aanging, begon ook haar zelfvertrouwen te groeien…

Flore

Mijn vader richtte in 1988 badmintonclub Wit-Wit op in Ronse. Net als hij waren ook mijn broers grote fan van de sport, ik kon als kleine zus dus niet ontbreken. Ik ben als het ware geboren met een racket in de hand en dus maakte ik op mijn 14 jaar de keuze om naar de topsportschool te gaan in Antwerpen.

Ethan

In februari werd Ethan Akanni kampioen op de 60 meter horden van de Britse Universiteiten en behaalde vervolgens nationaal brons. Hij legt uit waarom hij trots is om deel uit te maken van het nieuwe Athletics Pride Network. Uit de kast komen als homo in de atletiek heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven.

Abi

Als atlete wil je die aandacht niet. Atleten hebben dan het gevoel dat holebi zijn het enige is wat hen definieert, alsof ze dan ‘the gay one’ van het team zijn. Uiteindelijk zou het er niet mogen toe doen, maar hiervoor moet er eerst iemand in het team zijn die het normaal maakt. Ik wil die aandacht niet, maar ik heb wel het gevoel dat iemand het gesprek hierover op gang moet trekken. Ik weet dat er nog steeds homofobie in de sport is en ook in hockeyclubs. Dus als je erin slaagt om mensen te bereiken en hen te laten begrijpen dat het niet oké is om mensen te beoordelen, dan heb je iets goed gedaan.

Gitte

In mijn sportclub wordt er eigenlijk niet echt over holebi’s gebabbeld. We zijn met onze sport bezig en zijn dus ook gefocust op de doelen die we proberen te halen. Momenteel ligt mijn focus op het WK in Dubai in november 2019. De prestaties die we daar neerzetten, zijn bijzonder belangrijk voor de kwalificatie voor de Paralympische spelen in Tokio 2020.

Matthias

Ik wil andere atleten tonen dat je coming-out ook positief onthaald kan worden, zelfs in het voetbal. Het hielp dat ik op het veld een van de stevigste spelers was en ik lag ook goed in de groep. Mopjes zijn er wel, maar daar heb ik absoluut geen probleem mee.

Izzy

Het jaar 2016 was een keerpunt voor mij, omdat ik opeens heel veel media-aandacht kreeg toen Marjorie me ten huwelijk vroeg op de Olympische Spelen in Rio. Sindsdien besef ik welke impact sport kan hebben en ontdekte ik het platform dat ik als atleet heb om op te komen voor bepaalde doelen. Ik hoop dat ik mijn familie en land trots kan blijven maken en dat ik rugby kan gebruiken om vrouwen en meisjes te tonen dat we sterk en veerkrachtig zijn.

Arlena

Je zou verwachten dat de aanwezigheid van lesbische meisjes het net makkelijker zou maken. Maar omringd zijn door hen zorgde voor een averechts effect. Ik wou niet voldoen aan het clichébeeld van de lesbische voetbalster. Ik haatte het idee een stereotiep te bevestigen, dus verzette ik mij. Jarenlang.

Rob

Er is geen representatie van transatleten in Groot-Brittannië. Het kan hier ook een vijandige omgeving zijn voor transgenders en men is niet zo progressief op vlak van transgenderinclusiviteit als andere naties. Ik probeer dat te veranderen door zichtbaar te zijn.

Nikki

Ouders gingen ervan uit dat hun dochter automatisch gay zou worden als ze in hetzelfde team zou spelen! We stonden wel bekend om een paar lesbische speelsters te hebben binnen het team, maar we waren de beste club uit de buurt, dus het imago stoorde ons niet.

Demi

Toen ik eenmaal uit de kast was, heb ik zelf ook gemerkt dat ik me zoveel beter in mijn vel voelde en ik beter ging presteren. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is in het begin, maar erna vraag je jezelf af waarom je dit niet eerder hebt toegegeven.

Elke

Tijdens wedstrijden krijg ik het vaak te verduren. “Transwijf, kutwijf,…”, er werd al van alles naar mij geroepen. Toch koos ik ervoor om open te zijn over wie ik ben. Want niemand moet zich schamen om wie hij/zij is.

Ashley Lynn

Ik wil mensen inspireren met meer dan fitness alleen. Om dat te doen, mocht ik niet bang zijn om mezelf te zijn, want ik weet dat er altijd negatieve en gemene mensen zullen zijn. Ik wil anderen ook tonen dat ze niet bang hoeven te zijn om zichzelf te zijn. Echt geluk komt als je kan tonen wie je bent. En je jezelf accepteert en liefhebt.

Tom

Ik hoop dat in de toekomst niemand nog uit de kast hoeft te komen. Volgens mij is die tendens al aan de gang. Mijn club en het nationale team steunen iedereen, ongeacht hun achtergrond, en niet enkel holebi’s. Als je erbij wil zijn, hard wil trainen en plezier wil maken, dan ben je welkom.

Ashley

Ik kon mezelf voordoen als hetero, en aangezien ik lang en smal was, werd mij altijd gezegd dat ik ‘er uitzag’ als een ballerina. Dus ik paste in het esthetische en het stereotiepe beeld, maar dat was niet wie ik echt was. Ik had altijd het gevoel dat ik iemand speelde in plaats van gewoon mijzelf te zijn.

Zena

Veel Britse atleten die in de spotlights staan, vermijden om hun persoonlijk leven openbaar te maken aan het grote publiek, maar ze kunnen echt een verschil maken als ze er eerlijk over zijn. Niet enkel voor jonge atleten maar ook voor hun ouders, grootouders, familie en vrienden.

Haidee

Ik sport op mijn best als ik mijn hoofd kan leegmaken en geen afleidingen heb. Als ik me zorgen moet maken over uit de kast komen, of over andermans opinie over mijn geaardheid enzovoort, dan maak ik geen kans om goed te spelen.

Danny

De autosport is een zeer mannelijke sport, ik vreesde dus echt dat het schade zou berokkenen aan mijn carrière, zelfs als coach. Maar in de kast zitten was een marteling. Je leeft als het ware twee levens en dat put je uit en maakt je depressief.

Robbie

Op de Olympische Spelen heb ik geen enkel probleem ervaren dat ik homo ben. Maar in Rio waren er al veel meer sporters die er openlijk voor uitkwamen aangezien holebi’s steeds minder gestigmatiseerd worden als ze publiekelijk uit de kast komen.

Ivan

Wat hielp om die stap te zetten, was dat ik al veel bereikt had in de sport. Ik was wereldkampioen, heb verschillende wereldrecords geschoten en ben meermaals Belgisch kampioen geweest. Ik had mijzelf dus al bewezen en stond veel sterker in de schoenen.

Melissa

Ik heb zelf niemand als voorbeeld gehad, ik zou geen persoon kunnen opnoemen die dezelfde weg heeft afgelegd in de sport als ik. In het begin heb ik me wel eens als een indringster in de vrouwensport gevoeld. En dat is iets waar wat aan gedaan moet worden.