Arlena

Je zou verwachten dat de aanwezigheid van lesbische meisjes het net makkelijker zou maken. Maar omringd zijn door hen zorgde voor een averechts effect. Ik wou niet voldoen aan het clichébeeld van de lesbische voetbalster. Ik haatte het idee een stereotiep te bevestigen, dus verzette ik mij. Jarenlang.

Rob

Er is geen representatie van transatleten in Groot-Brittannië. Het kan hier ook een vijandige omgeving zijn voor transgenders en men is niet zo progressief op vlak van transgenderinclusiviteit als andere naties. Ik probeer dat te veranderen door zichtbaar te zijn.

Nikki

Ouders gingen ervan uit dat hun dochter automatisch gay zou worden als ze in hetzelfde team zou spelen! We stonden wel bekend om een paar lesbische speelsters te hebben binnen het team, maar we waren de beste club uit de buurt, dus het imago stoorde ons niet.

Demi

Toen ik eenmaal uit de kast was, heb ik zelf ook gemerkt dat ik me zoveel beter in mijn vel voelde en ik beter ging presteren. Het is begrijpelijk dat het moeilijk is in het begin, maar erna vraag je jezelf af waarom je dit niet eerder hebt toegegeven.

Elke

Tijdens wedstrijden krijg ik het vaak te verduren. “Transwijf, kutwijf,…”, er werd al van alles naar mij geroepen. Toch koos ik ervoor om open te zijn over wie ik ben. Want niemand moet zich schamen om wie hij/zij is.

Ashley Lynn

Ik wil mensen inspireren met meer dan fitness alleen. Om dat te doen, mocht ik niet bang zijn om mezelf te zijn, want ik weet dat er altijd negatieve en gemene mensen zullen zijn. Ik wil anderen ook tonen dat ze niet bang hoeven te zijn om zichzelf te zijn. Echt geluk komt als je kan tonen wie je bent. En je jezelf accepteert en liefhebt.

Tom

Ik hoop dat in de toekomst niemand nog uit de kast hoeft te komen. Volgens mij is die tendens al aan de gang. Mijn club en het nationale team steunen iedereen, ongeacht hun achtergrond, en niet enkel holebi’s. Als je erbij wil zijn, hard wil trainen en plezier wil maken, dan ben je welkom.

Ashley

Ik kon mezelf voordoen als hetero, en aangezien ik lang en smal was, werd mij altijd gezegd dat ik ‘er uitzag’ als een ballerina. Dus ik paste in het esthetische en het stereotiepe beeld, maar dat was niet wie ik echt was. Ik had altijd het gevoel dat ik iemand speelde in plaats van gewoon mijzelf te zijn.

Zena

Veel Britse atleten die in de spotlights staan, vermijden om hun persoonlijk leven openbaar te maken aan het grote publiek, maar ze kunnen echt een verschil maken als ze er eerlijk over zijn. Niet enkel voor jonge atleten maar ook voor hun ouders, grootouders, familie en vrienden.

Haidee

Ik sport op mijn best als ik mijn hoofd kan leegmaken en geen afleidingen heb. Als ik me zorgen moet maken over uit de kast komen, of over andermans opinie over mijn geaardheid enzovoort, dan maak ik geen kans om goed te spelen.

Danny

De autosport is een zeer mannelijke sport, ik vreesde dus echt dat het schade zou berokkenen aan mijn carrière, zelfs als coach. Maar in de kast zitten was een marteling. Je leeft als het ware twee levens en dat put je uit en maakt je depressief.

Robbie

Op de Olympische Spelen heb ik geen enkel probleem ervaren dat ik homo ben. Maar in Rio waren er al veel meer sporters die er openlijk voor uitkwamen aangezien holebi’s steeds minder gestigmatiseerd worden als ze publiekelijk uit de kast komen.

Ivan

Wat hielp om die stap te zetten, was dat ik al veel bereikt had in de sport. Ik was wereldkampioen, heb verschillende wereldrecords geschoten en ben meermaals Belgisch kampioen geweest. Ik had mijzelf dus al bewezen en stond veel sterker in de schoenen.

Melissa

Ik heb zelf niemand als voorbeeld gehad, ik zou geen persoon kunnen opnoemen die dezelfde weg heeft afgelegd in de sport als ik. In het begin heb ik me wel eens als een indringster in de vrouwensport gevoeld. En dat is iets waar wat aan gedaan moet worden.