AUTEUR: JOAKIM
Justin Fashanu werd in 1961 in Londen geboren als zoon van een Nigeriaanse advocaat en een Guyaanse verpleegster. Zijn jeugd verliep allerminst rimpelloos. Toen zijn vader terug naar zijn thuisland trok en zijn moeder het financieel moeilijk had, werd hij samen met zijn jongere broer John in een kindertehuis geplaatst. Toen Justin zes jaar was, werden de broers ondergebracht in een pleeggezin in het Engelse graafschap Norfolk.
Als zwarte jongens in grotendeels blanke gemeenschap waren de gebroeders Fashanu buitenbeentjes. Dit weerhield hen er echter niet van een voetbalcarrière uit te bouwen. Justins talent werd al snel opgemerkt bij de plaatselijke voetbalclub Norwich City en in 1979 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Fashanu werd al snel een van de sterkhouders van de club. Zijn spectaculair doelpunt tegen Liverpool in 1980, uitgeroepen tot Goal of the Season, bracht de spits op de radar van verschillende topclubs.
In de zomer van 1981 maakte Fashanu voor meer dan 1 miljoen pond de overstap naar de toenmalige topclub Nottingham Forest. Hij was daarmee de eerste zwarte voetballer voor wie zo’n hoge transfersom werd betaald. Daar waar deze transfer voor Fashanu de definitieve doorbraak had moeten betekenen, werd dit een negatief kantelpunt in zijn carrière. Bij Nottingham Forest kon Fashanu het immers niet vinden met zijn trainer Brian Clough. Die was er niet mee gediend dat Fashanu regelmatig in het homomilieu opgemerkt werd. Clough ‘trakteerde’ Fashanu daarop regelmatig op homofobe opmerkingen en weerde de spits na een tijdje zelfs uit de ploeg.
De vertroebelde relatie met zijn trainer ondermijnde het zelfvertrouwen van Fashanu. Hij besloot een stap achteruit te zetten en ging op uitleenbasis spelen bij Southampton. Na een succesvolle uitleenbeurt verkaste Fashanu in 1982 naar Notts County, waar hij de weg naar de goal terugvond. Drie jaar later zette hij zijn handtekening bij Brighton & Hove Albion, maar een ernstige knieblessure gooide roet in het eten. Fashanu herstelde nog wonderwel van die blessure, maar zijn carrière zat in het slop. Hij ging achtereenvolgens bij tal van clubs aan de slag, zonder veel noemenswaardig succes.
Hoewel heel wat geruchten over zijn geaardheid de ronde deden, besloot Fashanu in al die jaren zijn seksuele voorkeur geheim te houden, onder meer uit schrik om niet meer aan de bak te geraken. In 1990 kwam Fashanu toch publiekelijk uit de kast via een artikel in de Britse tabloid The Sun. Heel wat voetballers keerden zich tegen hem en ook in de stadions waren vaak homofobe spreekkoren aan het adres van Fashanu te horen. Ook Fashanu’s jongere broer John sprak zijn afkeer uit. Later vertelde Justin dat John hem zelfs een hoop geld had aangeboden om zijn geaardheid voor zich te houden. John vreesde namelijk dat Justins bekentenis een negatieve invloed zou hebben op zijn eigen carrière. Enkele jaren later verklaarde John Fashanu tot inzicht te zijn gekomen en spijt te hebben van zijn uitlatingen en gedrag.
Na zijn coming-out speelde Fashanu nog bij een handvol ploegen. Hoewel die clubs en zijn ploeggenoten zijn geaardheid over het algemeen tolereerden, kreeg Fashanu niettemin af te rekenen met homofobie binnen de voetbalwereld. In 1998 kende zijn leven uiteindelijk een dramatische afloop; in maart van dat jaar werd Fashanu ervan beschuldigd een 17-jarige jongen seksueel misbruikt te hebben. Deze beschuldigingen, die later vals zouden blijken te zijn, hakten er bij Fashanu hard in. Moegetergd door de valse beschuldigingen en roddels besloot hij op 2 mei 1998 uit het leven te stappen.
Twintig jaar later is het aantal mannelijke profvoetballers die openlijk uit de kast zijn nog steeds erg klein en horen we nog steeds homofoob gezang in de supportersrangen. Hoog tijd voor een mentaliteitswijziging en om homofobie voorgoed het stadion uit te sjotten!
Van het levensverhaal van Justin Fashanu werd in 2017 een documentaire gemaakt, getiteld Forbidden Games: The Justin Fashanu Story. Deze documentaire is momenteel te bekijken op Netflix.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be. Voor info of een luisterend oor kan je ook steeds terecht bij Lumi op het nummer 0800 99 533 of via www.lumi.be.