1. Tom Bosworth verbreekt wereldrecord snelwandelen
Tom Bosworth verbrak tijdens de Diamond League in zijn thuisstad Londen het wereldrecord van het 1 mijl snelwandelen. Gestuwd door de Britse fans zette hij een straffe tijd neer van 5 minuten, 31 seconden en 8 honderdsten. Hiermee verbeterde hij het vorige record, dat al sinds 1990 standhield, met maar liefst 5 seconden. De Brit is bij het grote publiek uit de kast sinds 2015, toen hij zich in een talkshow outte om volledig zichzelf te kunnen zijn. Dankzij zijn indrukwekkende prestatie en openheid plaatsen we hem graag met stip op één!
2. Basketbalkampioene Sue Bird doet coming-out via ESPN
Met haar jarenlange ervaring is Sue Bird een van de bekendste basketballers in de U.S.A. Ze won vier Olympische medailles, twee WNBA-kampioenschappen en was drie keer de koningin van de assists in de WNBA. Het kwam dan ook voor velen als een verrassing dat Bird zich in juli publiekelijk outte als lesbienne. Vrienden en familie wisten het al kort nadat ze begon als prof, de rest van de wereld niet. Waarom wou ze het dan nu wel vertellen? “It’s happening when it’s happening because that’s what feels right. So even though I understand there are people who think I should have done it sooner, it wasn’t right for me at the time. I have to be true to that. It’s my journey.” We zijn bijzonder blij dat ze dit jaar de moed vond om ook in het publiek zichzelf te zijn!
3. Polsstokspringer Shawn Barber had een belangrijk Facebook-bericht
De Canadese polsstokspringer kwam in april dit jaar uit kast via Facebook. “Gay and proud! Thank you to my parents for being such a great support. I continue to grow as a person and have a great support group. To my friends, you are always my friends and I love you too!” Barber won de wereldkampioenschappen in Peking in 2015 en heeft het nationale record vast in het outdoor polsstokspringen met een sprong van 5,93 meter. Hiermee is Barber een van de meest succesvolle openlijke homo-atleten aller tijden.
4. Dries Mertens steunt jonge voetballer
De Belgische profvoetballer Dries Mertens werkte dit jaar mee aan een reportage over homo’s in het voetbal. In de reportage werd de jonge voetballer Danilo gevolgd. Hij vertelt hoe zijn geaardheid als een geheim voelde waar hij vanaf wilde. Je ziet de reactie van zijn vrienden, die verzekeren dat er voor hen niets verandert en dat ze hem nog altijd graag zien. Er volgt een ontmoeting met Dries Mertens, die vertelt dat hij blij is dat Danilo gewoon zichzelf kan zijn, zowel op als naast het veld. Mertens hoopt dat er meer voetballers Danilo’s weg volgen en zo de zichtbaarheid van holebi’s in het voetbal kunnen vergroten. Way to go, Mertens!
5. Voetbalteams van de U.S.A. spelen met regenboogjerseys
Zowel het mannen- als vrouwenteam van het Amerikaanse voetbal speelden de hele maand juni met speciale truitjes. De rugnummers van iedere voetballer waren in de regenboogkleuren om de holebi- en transgenderbeweging een hart onder de riem te steken. Enkele van de tenues werden ook geveild ten voordele van het goede doel. En als klap op de vuurpijl maakte de federatie een sterk filmpje met sterspelers die de aanvaarding van elke atleet verdedigen. Als je kan voetballen, dan kan je voetballen. Je geaardheid of genderexpressie hoeft je niet tegen te houden. Mooie boodschap van enkele kanjers!
6. Tour de France-bolletjestrui Philippa York doet coming-out als transgender
In 1984 was Philippa bekend als wielrenner Robert Millar en won ze de bolletjestrui in de Tour de France. Dit jaar maakte ze bekend dat haar geslachtsverandering van man naar vrouw – waarmee ze startte in het jaar 2000 – inmiddels voltooid was en dat ze haar naam veranderd had. In een interview met The Guardian zei York te hopen dat haar coming-out zou bijdragen aan een verandering van de behoudende ideeën omtrent gender en seksualiteit, in de sport in het algemeen en in de wielersport in het bijzonder. Tijdens de Ronde van Frankrijk dit jaar was York actief als commentator voor de Britse televisiezender ITV4.
7. Kate McAdam wordt Australisch kampioen
Wat voor een fantastisch jaar was het voor Kate McAdam! In oktober werd ze Australisch kampioen taekwondo en eerder in het jaar veroverde ze het goud tijdens de Commonwealth Taekwondo Championships in Canada. En als kers op de taart ging Australië akkoord met het holebihuwelijk. Tijdens de verkiezingscampagne toonde ze haar vechtlust ook op politiek vlak. We zijn supertrots op Kate en kunnen niet wachten wat ze in 2018 zal tonen!
8. Tom Daley maakt de perfecte sprong
De Brit Tom Daley won de gouden plak in het mannenschoonspringen vanop 10 meter in Hongarije. Daley moest maar liefst 8 jaar wachten om nog eens op het hoogste schavotje te eindigen, maar de aanhouder wint! Hij had bij zijn laatste poging nochtans de perfecte duik nodig om nog over de Chinese atleet Chan Aisen te gaan. “When I saw Chen do his last dive, I saw the Chinese team cheering and celebrating as if they had won. And I was like: okay, you want to play that game? I’m going to show you what I can do too”. Hij won met een totaal van 590,95 punten en zal nu toewerken naar de Olympische Spelen in Tokyo.
9. Ontstaan van Antwerp Brilliant Games 2017
De Antwerp Brilliant Games zijn een sporttornooi voor holebi’s en transgenders georganiseerd door de Antwerpse LGBT-sportvereniging Active Company. De Brilliant Games waren eerder een tennistornooi, maar werd dit jaar uitgebreid naar meerdere sporten Ook waterpolo, badminton, zwemmen, volleybal en squash stonden op het programma. Tennis bleef een van de uitschieters met 170 deelnemers uit 26 verschillende landen. We kijken alvast uit naar een volgende editie!
10. Zwitserse voetbalscheidsrechter toont hoe het moet
Ook scheidsrechters zijn ware atleten en moeten soms nog meer te verduren krijgen dan de teams zelf. Daarom vinden we dan ook dat Pascal Erlachner zeker niet mocht ontbreken in dit lijstje. Hij outte zich deze maand als homo om de publieke discussie in het mannenvoetbal op gang te trekken. Erlacher is hiermee de eerste Zwitserse man die in het profvoetbal uit de kast komt. “I’m confident enough now. I can stand there and say: Yes, I’m gay – so what? I’m ready for this step and wonder what I trigger with it.” Bedankt voor de moed!
Denk jij nog aan andere fantastische momenten? Laat het ons weten via info(at)outforthewin.com!
Featured image by Mark Shearman